Το Σχολείο μας

Όταν χωρίστηκαν οι μαθητές του μοναδικού πεντατάξιου μεικτού δημοτικού σχολείου Αιγινίου (τζαμί ) σε τρία νέα, σε Α΄ τετρατάξιο, Β΄ τριτάξιο και Γ΄ διτάξιο δημοτικό, το 1930, οι μαθητές του νότιου τμήματος αποτέλεσαν το μαθητικό δυναμικό του 1ου Δημοτικού και αρχικά στεγάστηκαν σ? ένα παλιό κτίριο, κοντά στην πλατεία Δημαρχείου, που το νοίκιαζαν. Ήταν όμως μικρό και ακατάλληλο και καθώς ο πληθυσμός των μαθητών αυξανόταν μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο διώροφο κτίριο δίπλα στο σημερινό Δημαρχείο.

Η συνεχής αναζήτηση κατάλληλης στέγης και οι επίμονες προσπάθειες των κατοίκων οδήγησαν στην ανέγερση του νέου κτιρίου, πάνω σ? ένα λοφίσκο στα νότια του χωριού με πολύ πράσινο και θέα μέχρι τη θάλασσα.

Έτσι το 1ο Δημοτικό Σχολείο, άρχισε να λειτουργεί στο υπάρχον κτίριο το 1939. Το διδακτήριο αποτελείται από δυο ορόφους συνολικού εμβαδού 707,29 τ.μ. περιτριγυρισμένο από 3500 τ.μ. αυλή. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο στο χώρο της αυλής, το κτίριο φαίνεται να αποτελείται από ένα όροφο και ένα υπόγειο. Πηγαίνοντας όμως από την πίσω μεριά του σχολείου φαίνονται καθαρά οι δύο όροφοι. Το κτίριο είναι ευρύχωρο, έχει μεγάλους διαδρόμους, έξι αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα όπου στεγάζεται το γραφείο των Δασκάλων, μια αίθουσα που αποτελεί την βιβλιοθήκη του Σχολείου, και ένα μικρότερο χώρο που ήταν το εργαστήριο φυσικής και χημείας. Έχει μεγάλο ύψος, ψηλά ξύλινα παράθυρα και πέτρινους τοίχους που φανερώνουν έντονα το παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Το διδακτήριο διατήρησε την αρχική του μορφή και διαφέρει μόνο στην εξωτερική σκάλα που ενώ στην αρχή ήταν πλάγια σήμερα είναι σε ευθεία θέση. Το κτίριο αφού εγκρίθηκε και επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο με ένα μικρό ποσό, ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, τόσο με την προσωπική τους εργασία, όσο και με την δωρεά υλικών όπως ασβέστη, τσιμέντα, πέτρες, κεραμίδια και οτιδήποτε μπορούσε ο καθένας να προσφέρει. Παρ? όλα αυτά η αποπεράτωση του διδακτηρίου καθυστερούσε και έτσι η Σχολική Εφορεία αποφάσισε την διενέργεια υποχρεωτικού εράνου. Ο έρανος αυτός θα είναι υποχρεωτικός στους κατοίκους της περιοχής του σχολείου μέχρι την συμπλήρωση του ποσού των 150.000 χιλ. που κρίθηκε απαραίτητο για να τελειώσουν όλες αυτές οι εργασίες. Από εφημερίδες της εποχής διαπιστώνεται ότι προκηρύχθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη «εμπειροτέχνου» εργολάβου κατασκευής εργασιών περίφραξης προαυλίου, διαδικασίες που συναντάμε και σήμερα. Στις 20 Μαρτίου του 1966, έγινε η ηλεκτρολογική εγκατάσταση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και η δαπάνη αυτής ήταν 6.750 δρχ.  

Στο Αρχείο της Σχολικής Εφορείας αναφέρονται οι εργολάβοι που ανέλαβαν την ανέγερση του κτιρίου, της στέγης καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Μέσα από αυτά τα στοιχεία γίνεται φανερό ότι πρόκειται για ένα μεγάλο, μοντέρνο και πρακτικό διδακτήριο που δεν θα έλυνε μόνο το στεγαστικό πρόβλημα των μαθητών των προσφύγων αλλά θα αναβάθμιζε και την παρεχόμενη εκπαίδευση τους.

Στο χώρο της αυλής του Σχολείου προστέθηκε το 1967 ένα κτίριο 324,46 τ.μ. που αποτελεί το γυμναστήριο του Σχολείου και χρησιμοποιείται επίσης και ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Επίσης στην πίσω πλευρά του Σχολείου χτίστηκε το 1994 το 1ο Νηπιαγωγείο, με εμβαδόν 162,80 τ.μ. που αποτελείται από δύο αίθουσες και ένα γραφείο για τους Νηπιαγωγούς. Πολλά δέντρα περιβάλλουν το κτίριο και χαρίζουν τη σκιά τους στους μαθητές.

Για την κατασκευή των «Λουτρών», εμβαδού 52,50 τ.μ. που είναι ανεξάρτητο κτίριο, ζητήθηκε άδεια από το Υγειονομικό Κέντρο Κατερίνης.

Με τη συνεχόμενη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, οι ανάγκες για επιπλέον αίθουσες όλο και γινόταν πιο επιτακτικές. Καθώς το σχολείο με το ΦΕΚ 939/18-07-2006 τ. Β΄ έγινε και οργανικά εφταθέσιο αποφασίστηκε και η ανέγερση δύο νέων αιθουσών στην πίσω αυλή του σχολείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν στις 13-12-2007. Το νέο αυτό κτίριο αποτελείται από δυο φωτεινές αίθουσες, ευρύχωρο διάδρομο ένα μικρό γραφείο και ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στο ημιυπόγειο του.

Αργότερα, το 2010, κρίνοντας το κτίριο του σχολείου ιστορικό για τους κατοίκους του Αιγινίου, αποφασίστηκε η εμφάνιση της πέτρας και η προβολή της αρχικής αίγλης του κτιρίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η ιστορία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Αιγίνιο του Νομού Πιερίας (1945-1967)», ΤΣΙΝΤΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ 2006.

Πρόσθετες πληροφορίες