Αγωγή Υγείας

Στοματική Υγιεινή: Χαμογελάστε παρακαλώ! (Σχολ.Έτος: 2012-2013)

 


Τίτλος προγράμματος: «Στοματική υγιεινή: Χαμογελάστε παρακαλώ!»

Τάξη που υλοποιεί το πρόγραμμα: Ολοήμερο τμήμα

Υπεύθυνος δάσκαλος: Γκορτσίλας Νικόλαος


 

        Η πραγματοποίηση του προγράμματος  στοματικής υγιεινής ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου 2013 και θα διαρκέσει μέχρι το Μάϊο του 2013. Παίρνουν μέρος τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος του Δημοτικού Σχολείου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ανάγνωση του βιβλίου «Δόνα Τερηδόνα» και με βάση αυτό έγινε μία συζήτηση, όπου το κάθε παιδί μοιράστηκε τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του, πάνω στο θέμα.

xamogelaste1

                                  Στην συνέχεια δόθηκε στα παιδιά ένα εικονόλεξο για την στοματική υγιεινή με το οποίο παίξαμε με τα παιδιά, αντικαθιστώντας τις εικόνες με λέξεις.

xamogelaste2

       Αφού μιλήσαμε για την φροντίδα των δοντιών, συζητήσαμε για το σωστό τρόπο καθαρισμού τους, για τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούμε (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, οδοντικό νήμα), τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και την συχνότητα που πρέπει να γίνεται αυτό, ώστε να έχουμε γερά και υγιή δόντια και δώσαμε το παρακάτω οδοντικό ημερολόγιο για να το συμπληρώσουν τα παιδιά.

 xamogelaste3

         Συνεχίσαμε μιλώντας για τους αμυντικούς παράγοντες και τους παράγοντες προσβολής που βρίσκονται μέσα στην στοματική κοιλότητα.

xamogelaste4

          Αφού κάναμε μία γενικότερη συζήτηση για όλα τα παραπάνω, μιλήσαμε και για τις τροφές  που πρέπει να αποφεύγουμε για να προφυλάξουμε τα δόντια μας και γι?αυτές που πρέπει να καταναλώνουμε, προκειμένου να έχουμε γερά δόντια. Στη συνέχεια μιλήσαμε για τον οδοντίατρο, τον ορθοδοντικό και τις συνήθειες  που πρέπει να υιοθετήσουμε για να έχουμε υγιή δόντια και ούλα. Ακολούθησε το παρακάτω φύλλο εργασίας.

xamogelaste5

          Στο μεταξύ κάναμε με τα παιδιά εκμαγείο, μασώντας τσίχλες και δίνοντας το σχήμα του εσωτερικού του στόματός μας και το ανάγλυφο των δοντιών μας. Επίσης  τα παιδιά  έπαιξαν με τις φιγούρες του «Τεριδονούλη» και της «Αδαμαντούλας».

xamogelaste6

      Στα πλαίσια του προγράμματος, έχουμε καλέσει έναν οδοντίατρο για να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή των δοντιών, τις παθήσεις αυτών και την πρόληψή τους και να απαντήσει στις ερωτήσεις που ήδη έχουν συγκεντρώσει τα παιδιά να του κάνουν.

 

Στον παρακάτω σύδεσμο

ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος

Διαφάνεια1

(κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα)

 

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες