Άρθρα μαθητών

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ

    Οι Γερμανοί ήρθαν στο Αιγίνιο τον Απρίλιο του 1941. Εγκατέστησαν μια φρουρά στο Σιδηροδρομικό σταθμό, μια στη σιδηροδρομική γραμμή στη γέφυρα του Αλιάκμονα, κι ένα φυλάκιο στο Κρυονέρι. Θεωρούσαν τον τόπο αυτό μεγάλης στρατηγικής σημασίας , καθώς η απόστασή του ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα από τη μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα του Αλιάκμονα.  Στην αρχή η εισβολή τους δε δημιούργησε προβλήματα, αργότερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ζητούσαν με τη βία από τους κατοίκους τα ζώα που είχαν στα σπίτια τους (αγελάδες, άλογα κ.τ.λ.), ακόμα και τα κάρα μαζί με τον εξοπλισμό τους, και τα συγκέντρωναν στη πλατεία για να τα πάρουν. Τα έστελναν όπου ήταν δικός τους στρατός, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ένας Αιγινιώτης όμως, ο Απόστολος Κοντούλης, που ήταν παντρεμένος με μία Γερμανίδα, και ήξερε τη γλώσσα, παρακάλεσε τους Γερμανούς να μην πάρουν όλα τα ζώα, και μείνουν οι άνθρωποι χωρίς κάποιο έσοδο για να ζήσουν. Η κίνηση αυτή βοήθησε οικογένειες, που έλειπαν οι άντρες τους στον πόλεμο, να ζήσουν με τα λιγοστά προϊόντα από τα ζώα τους. Έτσι δεν προέβησαν σε εχθροπραξίες σε βάρος των κατοίκων, εκφοβισμούς και εκτελέσεις, όπως σε άλλα χωριά της Πιερίας.Οι Γερμανοί έφυγαν απ' το Αιγίνιο στις 25 Οκτωβρίου του 1944. 

german1

    Στη διάρκεια της κατοχής αρκετές οικογένειες στο Αιγίνιο έσκαβαν στις αυλές τους μικρά τούνελ, και εκεί έκρυβαν τρόφιμα (αλεύρι, καλαμπόκι, αλάτι κ.τ.λ.), γιατί συχνά οι Γερμανοί έμπαιναν στα σπίτια και έπαιρναν ό,τι πολύτιμο είχαν, και φυσικά τα τρόφιμα ήταν λιγοστά. Αλλά ακόμη και τότε, επειδή στις πόλεις υπήρχε μεγάλη πείνα, τα τρόφιμα αυτά μοιράζονταν από τους κατοίκους σε ανθρώπους πεινασμένους, που έρχονταν να ζητήσουν βοήθεια. 

german2

     Ανέκδοτο

    Ένας Γερμανός πήγε στο σπίτι της Μπάμπους της Μπαρδούκενας. Είδε που είχε κρεμασμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές, κι επειδή πεινούσε άρχισε να της δείχνει και να της φωνάζει: <<Τσούσκααα..., τσούσκα...>>. Η γιαγιά τότε του είπε: <<Δε μπορώ παιδί μου να σε πάρω τσούσκα. Να βάλω τη νύφη μου που είναι πιο νέα;>> 

 οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης

Μελκίδης Χρήστος

Δωροκίδης Γιάννης

Γκογκίδου Μαρίνα

Σταυρίδου Γεωργία

Τερζή Μαρία

 

Πρόσθετες πληροφορίες