Άρθρα μαθητών

Εκδρομή της Στ' στην αρχαία Πυδνα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ

Ήταν μια όμορφη μέρα του Απρίλη. Ο ήλιος έλαμπε ψηλά στον ουρανό με περηφάνια και αρμονία. Όλες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για να επισκεφτούμε, όπως το είχαμε προγραμματίσει, την Αρχαία Πύδνα, να θαυμάσουμε και να μάθουμε περισσότερα για την περιοχή που ζούμε.

pidna1

Έτσι λοιπόν , αφού κάναμε μια ώρα μάθημα, βγήκαμε έξω και είδαμε το δημοτικό λεωφορείο να μας περιμένει. Μπήκαμε όλοι με ολοφάνερη χαρά μέσα και ξεκινήσαμε.

Η διαδρομή μας ήταν κι αυτή, ένα πολύ ωραίο κομμάτι της εκδρομής μας. Άλλοι συζητούσαν μεταξύ τους, άλλοι διάβαζαν, άλλοι κοιμόταν και άλλοι δεν έκαναν απλά τίποτα. Ο κύριος Πέτρος μας έκανε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το μέρος που θα πηγαίναμε. Δεν ξέρω αν οι απαντήσεις μας ήταν σωστές εκείνη τη στιγμή πάντως μας κίνησαν το ενδιαφέρον και όλοι προσπαθούσαμε να απαντήσουμε με χαρά και ενθουσιασμό.

pidna2

Τελικά φτάσαμε στον χώρο συντήρησης, όπου φυλάγονται και συντηρούνται όλα τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που γίνονται στην Β. Πιερία. Τότε ήρθε μια κυρία που ήταν αρχαιολόγος και άρχισε να μας ξεναγεί και να μας εξηγεί τι ήταν το κάθε αντικείμενο που βλέπαμε και σε τι χρησίμευε. Όλοι μας την ακούγαμε με ιδιαίτερη προσοχή και εκείνη δεχόταν και απαντούσε στις ερωτήσεις μας με χαρά. Ευτυχώς μας επιτράπηκε να βγάλουμε φωτογραφίες  και τότε έγινε χαμός. Τα φλας άστραφταν στον χώρο δίνοντας στα αντικείμενα αυτά τη δόξα, που τους ταιριάζει.  Στο τέλος αφού ευχαριστήσαμε την αρχαιολόγο  και την ομάδα της, ανεβήκαμε ξανά στο λεωφορείο για να επισκεφτούμε αυτή τη φορά τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας.

pidna3

 Εκεί υπήρχαν τα απομεινάρια ενός βυζαντινού ναού, που είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Πύδνας., και είχε υποστεί πολλές αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων, από τους διάφορους κατακτητές. Στην αρχαία Πύδνα που ήταν αξιόλογο και πλούσιο λιμάνι της Μακεδονίας σκοτώθηκε και η μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, η Ολυμπιάδα. Το τέλος για την πόλη ήρθε με τους ρωμαίους  το 168 π.χ. όταν ο Αιμίλιος Παύλος αφού νίκησε τον Περσέα παρέδωσε την Πύδνα στη λεηλασία. Έτσι η Πύδνα έχασε για πάντα την αρχική της σπουδαιότητα.

pidna4

Με τις ανασκαφές της που  άρχισαν μόλις πριν λίγα χρόνια αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες τάφοι της πρώιμης εποχής του σιδήρου, της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής, που έδωσαν πλούσια ευρήματα όπως, σιδερένια και χάλκινα όπλα, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, πήλινα, γυάλινα, ασημένια και ορειχάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια,  νομίσματα κ.ά. Πρόκειται για μερικά από τα πιο αξιόλογα  ευρήματα, που έχουμε τα τελευταία χρόνια από το χώρο της Μακεδονίας.

 Στο τέλος λίγο πριν έρθει η ώρα να φύγουμε, γράψαμε και τις εντυπώσεις μας σε ένα τετράδιο που μας δόθηκε από τον κύριο που μας ξενάγησε, βγήκαμε φωτογραφίες, και χαλαρώσαμε απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Η επιθυμία να βρεθούμε κοντά της ζωντάνεψε και αφού ο κύριος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς μας έκανε το χατίρι και κατεβήκαμε όλοι μαζί στην παραλία. Εκεί απολαύσαμε τον ήλιο και στρωθήκαμε στη συλλογή κοχυλιών. Φυσικά οι πλάκες και τα αστεία δεν έλειψαν ούτε στιγμή από την παρέα μας. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σας περιγράψω την επιστροφή μας! Θα ήταν λυπηρό, αφού περνούσαμε τόσο ωραία! Εσάς καλύτερα το μυαλό σας να μείνει πάντα εκεί, σε αυτή την εικόνα, εμάς στην Αρχαία Πύδνα να γελάμε και να περνάμε καλά...

  Η μαθήτρια της ΣΤ' τάξης

Κωνσταντίνα Στεργίου

 

Πρόσθετες πληροφορίες