Δραστηριότητες

Επίσκεψη της Γ' τάξης στο φούρνο

Το  πιο γλυκό ψωμί του φούρνου !


Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας από την ενότητα «Του κόσμου το ψωμί»  οι μαθητές/τριες της τρίτης τάξης  επισκεφτήκαμε το φούρνο του κ. Γιάννη Δημητρούδη.

fourn0

Νωρίς το πρωί αφού ετοιμάσαμε τις ερωτήσεις που θα κάναμε στο φούρναρη ξεκινήσαμε για  την επίσκεψη στο αρτοποιείο. Όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα, όχι μόνο οι ιδιοκτήτες του φούρνου αλλά και όλες σχεδόν οι κυρίες της γειτονιάς. Βλέπετε ξεσηκώναμε όλο τον κόσμο με τις χαρούμενες φωνές μας!
Εκεί αφού μας ξενάγησαν στο χώρο του αρτοποιείου, οι μαθητές/τριες πήραν συνέντευξη από τον κ. Γιάννη για το παραδοσιακό επάγγελμα του φούρναρη. Οι ερωτήσεις και οι απορίες μας ήταν πολλές, γι αυτό θα αναφέρουμε παρακάτω  κάποιες από αυτές.

fourn1
Πώς επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;
Δεν το επέλεξα με επέλεξε! γιατί ήταν το επάγγελμα των γονιών μου και εγώ το συνεχίζω. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου  και αγαπώ αυτό το επάγγελμα.


Είναι σκληρή η δουλειά του φούρναρη;
Η δουλειά μου είναι πολύ σκληρή γιατί το ωράριο είναι δύσκολο. Σκεφτείτε ότι κάθε πρωί σηκώνομαι στις δυο τα ξημερώματα και δουλεύω ασταμάτητα  ως το απόγευμα για να έχετε το ζεστό ψωμί σας κάθε πρωί. Παρόλα αυτά σας συμβουλεύω σε όσους αρέσει να την ακολουθήσετε όταν μεγαλώσετε.
Έχετε αρκετή δουλειά όλες τις εποχές και πότε έχετε περισσότερα κέρδη;
Ναι, έχουμε αρκετή δουλειά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Οι πελάτες του μαγαζιού σας τι αγοράζουν καθημερινά πιο πολύ;
Καθημερινά οι περισσότεροι πελάτες αγοράζουν κυρίως ψωμί που είναι το κύριο συμπλήρωμα για το φαγητό τους.

Τι μηχανήματα χρησιμοποιείτε στο φούρνο σας;
Χρησιμοποιούμε το ζυμωτήριο, μετά το ζυγοκοπτικό, στη συνέχεια την πλαστική, τη στόφα και τέλος το φούρνο.

fourn2

Ποια είναι τα είδη των ψωμιών που παρασκευάζετε;
Τα είδη των ψωμιών που παρασκευάζουμε είναι: το άσπρο ψωμί, το προζυμένιο, το χωριάτικο, και το εφτάζυμο.
Τι υλικά χρησιμοποιείτε για την παρασκευή ψωμιού και τι διαδικασία ακολουθείτε;

Τα υλικά που χρησιμοποιώ για τη παρασκευή των ψωμιών είναι αλεύρι, αλάτι, το προζύμι και μαγιά στις κατάλληλες αναλογίες. Για να γίνει το ψωμί βάζουμε στο ζυμωτήριο το αλεύρι το αλάτι, τη μαγιά το προζύμι και τελευταίο το νερό. Τα ζυμώνουμε καλά στο ζυμωτήριο μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Μετά αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει επί μιάμιση ώρα, αργότερα  τη ζυγίζουμε σε μπαλάκια του μισού κιλού και πλάθουμε τα ψωμιά σε σχήμα καρβελιού ή στρογγυλό. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις λαμαρίνες με τα ζυμάρια στη στόφα για περίπου τρία τέταρτα μέχρι να φουσκώσουν ξανά και μετά τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 έως 250  βαθμούς κελσίου με πολύ ατμό και σε πενήντα λεπτά περίπου θα έχουμε το φρεσκοψημένο ψωμί μας.

Τι είδη αλευριού χρησιμοποιείτε στο φούρνο σας;
Χρησιμοποιούμε αρκετά είδη αλευριού ανάλογα με το ψωμί που θέλουμε να έχουμε όπως το πιτυρούχο, ολικής άλεσης, σικάλεως, κίτρινο, σταρένιο και το καλαμποκάλευρο.

foyrn3

Η μαγιά τι προκαλεί στο ψωμί;
Η σωστή ποσότητα μαγιάς προκαλεί τη ζύμωση δηλαδή τη διόγκωση του ψωμιού που κάνει το ψωμί πορώδες.

fourn4

   Τα παιδιά μέσα από τις ερωτήσεις τους είχαν την ευκαιρία να μάθουν την προέλευση και τα διάφορα είδη αλευριού καθώς και λεπτομέρειες για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού.
Να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού καθώς και τα μηχανήματα που βοηθούν στη διαδικασία αυτή.

fourn5

fourn6
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Γιάννη, που αν και κουρασμένος από τη δουλειά, καθώς και την κα Χαρούλα με τα υπέροχα κεράσματά της, που διέθεσαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας και να μας ξεναγήσουν στο φούρνο τους.

Φύγαμε έχοντας λύσει τις απορίες μας για την παραγωγή του ψωμιού και παίρνοντας μαζί μας το δικό μας ψωμί, που όταν το δοκιμάσαμε στην τάξη καταλήξαμε ότι ήταν  το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου !!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ? τάξης

 

Πρόσθετες πληροφορίες