Άρθρα μαθητών

Υιοθεσία των παιδιών της Α' τάξης

ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ Α? ΤΑΞΗΣ

ioth1

ioth3
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-18, οι μαθητές και ο δάσκαλος  της Στ΄ τάξης αποφασίσαμε να προβούμε σε μια συμβολική πράξη «υιοθεσίας» των παιδιών που ήρθαν για πρώτη φορά στο Δημοτικό Σχολείο, «τα πρωτάκια».


Μ? αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε στην καλύτερη προσαρμογή των μικρών μας φίλων  στο νέο σχολικό περιβάλλον. Θα νιώσουν πιο άνετα γνωρίζοντας πως οι πιο μεγάλοι του σχολείου είναι φίλοι τους και θέλουν να τους βοηθήσουν σε ότι  χρειαστούν.
Τα παιδιά της έκτης, οι θετοί γονείς, έχουν την υποχρέωση να γνωρίσουν στα παιδιά της πρώτης τους χώρους του σχολείου, αυλή, αίθουσες, βιβλιοθήκη, τουαλέτες, βρύσες, γυμναστήριο και το νέο κτήριο. Θα τους εξηγήσουν επίσης τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου όπως συμπεριφορά στα διαλείμματα, χώροι παιχνιδιού, είδη παιχνιδιών και άλλα.
Η διαδικασία αυτή άρεσε σε όλους περισσότερο απ? ότι φανταζόμασταν. Είναι πολύ ωραίο να φροντίζεις και να κάνεις φίλους μικρότερα παιδάκια. Εμείς τα μεγαλύτερα παιδιά  νιωσαμε πιο υπεύθυνα και τα μικρότερα πιο ασφαλή. Κάποιοι από εμάς δυσκολεύτηκαν πολύ με τα πρωτάκια τους, που έτρεχαν και ρωτούσαν ασταμάτητα. Ήταν και αυτό ένα μάθημα για να καταλάβουμε πως νιώθουν οι γονείς μας κάποιες φορές.
Αυτό που δεν μ? άρεσε ήταν πως κάποιοι συμμαθητές μας στεναχωρήθηκαν γιατί δεν τους επέλεξε κανένα πρωτάκι αφού εμείς ήμασταν περισσότεροι. Η κατάσταση καλυτέρευσε όταν ο δάσκαλός μας τους έδωσε και αυτούς έναν ρόλο αυτόν του αναπληρωματικού φροντιστή. Ίσως θα ήταν καλύτερα να οριστούν ομάδες δύο ατόμων για μερικά πιο ζωηρά παιδάκια, γιατί έτσι και όλοι οι μεγάλοι θα έχουν ένα ρόλο και τα μικρά θα τα φροντίσουμε καλύτερα.

Καλή σχολική χρόνιά
Η Στ? τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

ioth3

ioth4

Πρόσθετες πληροφορίες