Άρθρα μαθητών

Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 2017

Ημερομηνια:13/11/2017.
  
ΘΕΜΑ «Επίσκεψη στο μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα»  

     Στις 9/11/2017 πήγαμε οι τρεις τελευταίες τάξεις του σχολείου μου, εκπαιδευτική εκδρομή στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Θωρηκτό Αβέρωφ που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
     Όταν ξεκινήσαμε από το σχολείο με το λεωφορείο είχε ομίχλη. Στη συνέχεια όμως η ομίχλη διαλύθηκε. Επιτέλους φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήσαμε περπατώντας τον δάσκαλο μας.  Μετά από λίγο είδαμε μπροστά μας το μουσείο. Εξωτερικά είναι ένα παλιό μεγάλο αλλά εντυπωσιακό κτίριο. Δίπλα του βρίσκεται ένα μικρό όμορφο σχολείο και μια εκκλησία.
     Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο είδαμε διάφορα αναμνηστικά και ένα μικρό βιβλίο εντυπώσεων. Στη συνέχεια κατεβήκαμε έναν όροφο κάτω όπου εκεί η ξεναγός μας μίλησε για τον Μακεδονικό Αγώνα. Κατά μήκος του τοίχου υπάρχουν κάποιες γυάλινες βιτρίνες που δείχνανε κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα.
     Για παράδειγμα είδαμε Έλληνες στρατιώτες να πολεμούν σ΄ έναν βάλτο. Αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο διότι κινδύνευαν από ελονοσία και άλλες αρρώστιες. Σε μια άλλη βιτρίνα είδαμε μια τάξη και την δασκάλα της να κρύβει έναν Έλληνα στρατιώτη στην καταπακτή. Εκείνη την ώρα οι Οθωμανοί μπαίναν στην αίθουσα για να βρουν τον Έλληνα στρατιώτη. Αν τον έβρισκαν θα τους σκότωναν όλους.
     Αργότερα ανεβήκαμε έναν όροφο πιάνω και μας μίλησαν για τον Παύλο Μελλά. Μας είπαν πως καταγόταν από πλούσια και ξακουστή οικογένεια και αποφάσισε να πολεμήσει για να ελευθερώσει την Μακεδονία. Μα στην προσπάθεια του αυτή πέθανε. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να εμψυχώσει τους Έλληνες πολύ.
Μάθαμε ακόμα για την ιστορία του κτιρίου που ήταν το Ελληνικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και για τον πρόξενο Κορομηλά.
     Η επίσκεψη μου στο μουσείο ήταν διαφορετική από τις άλλες γιατί έμαθα γενικά για τον Μακεδονικό Αγώνα.
Θα ήθελα να ξαναπάω εκεί με την οικογένεια μου.


 Νένα Τελιογλανίδου

Πρόσθετες πληροφορίες